CONDENS

Acest fenomen apare de regula in timpul sezonului rece si este rezultatul condensarii vaporilor de apa aflati intr-o incapere cu partea interioara a peretilor care nu sunt adecvat termoizolat. Este un fenomen nedorit si daca nu se iau masuri in vederea indepartarii lui, poate aduce destule neajunsuri. Pe suprafetele pe care se produce, favorizeaza aparitia diferitilor paraziti printre care si igrasia. 

 

Condensul este mai des intalnit in asa zisele “incaperi umede”: bucatarii, bai, spalatorii (dar nu numai), unde de regula se intalneste o densitate mai mare de vapori calzi de apa si o temperatura mai ridicata a aerului. 

 

Este recomandabil ca la peretii exteriori ai unei case, straturile cu permeabilitate mai mare la vaporii de apa din aer, sa fie dispuse catre exterior (catre partea rece a peretelui). 

 

La peretii la care termoizolatia este dispusa la interior (spre partea calda a peretelui), riscul producerii fenomenului este mai ridicat, deoarece acest strat de izolare este alcatuit din materiale care au o permeabilitate destul de ridicata. In acest caz pentru evitarea formarii fenomenului se recomanda realizarea unor asa zise “bariere de vapori” impermeabile. Acestea se pozitioneaza pe partea peretelui care are o temperatura mai ridicata, prevazandu-se si un strat de difuzie pentru ventilare. 

 

O alta metoda pentru evitarea aparitiei fenomenului este realizarea unor pereti speciali alcatuiti din mai multe straturi diferite (multistrat), care sunt dispuse in asa fel incat stratul cel mai permeabil sa fie pozitionat cat mai la exterior. Pentru o eliminare mai rapida a vaporilor se poate prevedea un strat suplimentar de protectie aflat la o anumita distanta fata de straturile anterioare, permitand astfel ventilarea suprafetei ultimului strat de termoizolatie.

 

Totusi in sezonul cald codensul poate sa apara si sa devina stanjenitor in spatiile speciale care au prevazute o climatizare artificiala (sere, saune, piscine), care nu sunt rezolvate corect din punct de vedere al izolatiei termice.